
Varsel om oppstart av planarbeid: Detaljregulering for Industriområde på Hestnes, gnr. 28, bnr. 78 og 63 m.fl., i Hitra kommune
Publisert: 2. juni 2025
Oversiktskart
Innledning
Kystplan AS er engasjert av Scale Aquaculture AS for å utarbeide reguleringsplan for eksisterende industriområde på Hestnes, gnr. 28, bnr. 78, 63 m.fl.
Det ble varslet oppstart av dette planarbeidet første gang i oktober 2021, der planlagt tiltak blant annet gikk ut på ettappevis utfylling i sjø med inntil ca. 11 daa, for oppføring av tre nye lagerhaller og fremtidige utvidelsesbehov. På bakgrunn av gjennomførte geotekniske grunnundersøkelser, ble det funnet kvikkleire i bukta som var planlagt med etappevis utfylling. Stabilitetsberegninger konkluderte med at det ikke ble anbefalt å gjennomføre planlagte utfyllinger i sjø. Miljøgeologiske undersøkelser av sjøbunnsediment i bukta påviste at overflatesedimentene i bukta innehar forurensning. Resultatene fra disse undersøkelsene er utfordrende i forhold til planlagt utfylling i bukta. Dette medførte at tiltakshaver besluttet å ta en pause i prosessen for å avklare hvordan området skulle utvikles i forhold til logistikk og kontinuerlig drift. Som et resultat av denne prosessen besluttet tiltakshaver å se på andre muligheter for utvikling som ikke innebærer større utfylling i sjø. Per i dag planlegges utvikling av eksisterende næringsareal gjennom rivning av eksisterende bygg og fortetting, samt å ta i bruk eksisterende bergskråning mot Stasjonsveien i nord for å få tilgang til mer næringsareal.
Som følge av at planforslaget ikke ble ferdigstilt innen tre-års fristen gikk ut i oktober 2024, har Hitra kommune behandlet en ny igangsettingstillatelse. Planen har også fått ny planID: 202504.
Planavgrensningen er identisk med opprinnelig varslet planavgrensning
Det er avholdt oppstartsmøte med kommunen 28.08.2021. Se vedlegg: Referat fra oppstartmøte – igangsetting av reguleringsarbeider for _Industriområde på Hestnes_ gnr 28 bnr 78 og 63 m fl
Hensikt
Hensikten med reguleringsplanen er å legge til rette for næring og utvidelse av dagens næringsaktivitet med notservice gjennom:
-
- Rivning av to eksisterende bygg for oppføring av nytt bygg for administrasjon, personalfasiliteter og bøteri. Dette er innvilget av Hitra kommune gjennom midlertidig dispensasjon i påvente av reguleringsplan.
- Legge til rette for nytt industriareal i hovedsak gjennom planering av tilgrensende områder til dagens industriareal og utsprengning av berg mot Stasjonsveien.
- Eksisterende næringsareal befinner seg per i dag på ca. kotehøyde 2,0 moh. Det meste av dette arealet planlegges hevet til kotehøyde 2,5 moh.
- Legge til rette for utvidelse av lagerkapasitet gjennom etablering av tre nye lagerhaller på land. Den ene lagerhallen planlegges plassert mellom eksisterende lagerhall og bygg under oppføring i vest og medfører behov for å rive en del av eksisterende produksjonshall/ lager. Denne lagerhallen er innvilget gjennom midlertidig dispensasjon i påvente av reguleringsplan. De to andre lagerhallene planlegges etablert på områder som i dag i hovedsak ikke benyttes til næringsareal. Etablering av den nordligste planlagte lagerhallen krever terrenginngrep i form av sprengning/skjæring. Etablering av den østligste lagerhallen krever noe utfylling i sjø samt oppfylling av eksisterende terreng opp til ca. kote 2,5 moh. og sprengning/skjæring av terreng i nord.
- Parkeringsplassen i vest planlegges utvidet fra dagens nivå med ca. 30 p-plasser til ca. 60 p-plasser. Dette utfra at det skal planlegges med en dobling av antall ansatte fra dagens nivå på ca. 30 ansatte.
- Planforslaget skal også legge til rette for at dagens kraner med en høyde fra ca. 40 – 70 meter kan heves til en høyde på 80 meter over gjennomsnittlig planert terreng.
- Eksisterende kaier planlegges videreført. Eksisterende flytebrygge planlegges benyttet som en del av fremtidig drift av bedriften. Sjøarealer i tilknytning til kaier planlegges avsatt til havneområde i sjø. Hensikten med dette er å gi bedriften fremtidig utviklingsmuligheter for å kunne motta og levere varer (nøter) via sjøveis transport.
Planering av terreng på land:
Det er ønskelig å legge til rette for mer nytt næringsareal enn det som er nødvendig for å etablere tre lagerbygningene (se link til situasjonskart under). Bakgrunnen for at planlagt nytt næringsareal er større enn det som strengt tatt er nødvendig, er flere. For det første er bedriften avhengig av at etablering av nytt næringsareal og nye bygg ikke kommer i konflikt med den daglige aktiviteten. For det andre er det ønskelig gjennom dette planarbeidet å gi bedriften mulighet for fremtidig utvikling. Dersom bedriften får framtidige utvidelsesbehov, er mulighetene for dette begrenset på dagens område.
Utfylling i sjø
Det planlegges med en mindre utfylling i sjø for å kunne etablere den østligste lagerhallen samt å få en god sammenheng mellom arealene. Dette arealet faller tørt på fjære sjø.
Situasjonskart med høydekoter 21.05.25
Arealstatus
Gjeldende planstatus for området er kommuneplanens arealdel. Arealet på land er avsatt til nåværende og fremtidig næringsvirksomhet. Arealet i sjø er avsatt til formålet FFNF (ferdsel, fiske, natur og friluftsliv). Ingen reguleringsplaner eller pågående planarbeid innenfor området.
Selv om det nå planlegges uten større utfylling i sjø, vil planforslaget legge til rette for en mindre utfylling i fjæresonen. I tillegg vil planarbeidet korrigere dagens avgrensning av industriområde mot sjø, i forhold til hvordan dette fremgår av kommuneplanens arealdel. Dette vil ikke være i tråd med kommuneplanens arealdel før tiltaket er godkjent gjennom en reguleringsplan.
Planarbeidet vil også legge til rette for flytebrygge innenfor areal avsatt til ferdsel, fiske, natur og friluftsliv.
Planforslaget vil ellers være i tråd med overordnet plan.
Saksgang så langt:
Det ble avholdt oppstartsmøte med Hitra kommune den 28.08.2021. Det er gitt igangsettingstillatelse av Hitra kommune ved Teknisk utvalg – plan, landbruk og miljø den 02.04.2025, i sak 19/25.
Planavgrensning:
Planavgrensningen er uendret og identisk med planavgrensning som det ble varslet oppstart på i 2021 (se figur under).
Foreløpig ROS-analyse:
Det er gjennomført en innledende ROS-analyse, basert på eksisterende databaser på nett, gjennomførte undersøkelser/ utredninger og dialog med tiltakshaver. Det ble identifisert 11 hendelser som faller innenfor gul risiko og 1 hendelser innenfor rød risiko. Følgende behov for tiltak er identifisert:
Ekstremvær; vind: Det skal planlegges for inntil 80 meter høye kraner. Disse vil kunne være utsatt for vind. Planarbeidet må ta stilling til avbøtende tiltak.
Stormflo/ havnivåstigning: En stormflo på nivå 258 cm over NN2000 kan medføre at avrenning fra uvaskede nøter med biologisk materiale kommer ut i sjø. Planeringshøyde lavere enn kote +3,0 meter krever avbøtende tiltak mot konsekvenser av fremtidig havnivåstigning og stormflonivå. For planlagte bygg/installasjoner med innendørs gulvhøyde lavere enn kote +3,6 m. skal byggteknisk forskrift (TEK) legges til grunn ved vurdering av sikringstiltak.
Kvikkleire, løsmasseskred: Dersom området øst for dagens lagerhall skal bebygges eller fylles opp over 1 meter, kreves ytterligere undersøkelser. Dette må innarbeides som bestemmelse til planen.
Fallfare: Bergkjæringer/ bratte skråninger må sikres. Dette må innarbeides i planen.
Klatrefare i master, evt. ekstremsport: Kranene befinner seg innenfor et industriområde som er avstengt med gjerder og med adgangskontroll. Dette forhindrer at uvedkommende kan ta seg inn på området. Dersom uvedkommende er villige til å passere sperringer for å ta seg opp i kraner er det vanskelig å forhindre dette, og kan i verste fall ende med dødsfall. Planarbeidet vil vurdere behov for ytterligere tiltak.
Stabilitet i byggegrunn: Dersom området øst for dagens lagerhall skal bebygges eller fylles opp over 1 meter, kreves ytterligere undersøkelser. Dette må innarbeides som bestemmelse til planen.
Hendelser i luften, flyaktivitet (flyrestriksjonshøyde): Av hensyn til planlagte kraner må planarbeidet ta hensyn til rapportering, registrering og merking av luftfartshinder.
Ulykker med farlig gods: I forbindelse med sprengning vil eksplosiver bli fraktet inn via vei. Forutsetter at all frakt og håndtering av farlig gods gjøres i henhold til gjeldende lover og forskrifter.
Støy og støv: Gjennomføring av planen vil medføre noe støy og støv i anleggsperioden. Planarbeidet må ta stilling til evt. behov for avbøtende tiltak.
Ulykker i anleggsperioden: Alt anleggsarbeid inkl. sprengningsarbeid skal gjennomføres forskriftsmessig og at det er god dialog mellom de som skal utføre sprengningsarbeidet og bedriften/ naboer.
Farer for utglidning av byggegrunn: Dersom området øst for dagens lagerhall skal bebygges eller fylles opp over 1 meter, kreves ytterligere undersøkelser. Dette må innarbeides som bestemmelse til planen.
Plassforhold: Det at anleggsperioden skal foregå samtidig med ordinær drift stiller strenge krav til at anleggsperioden gjennomføres sikkert og forsvarlig. Planarbeidet må ta hensyn til dette og avklare evt. behov for tiltak.
For nærmere informasjon; se vedlagte Innledende ROS-analyse 21.05.25
Det vil bli gjennomført en ny ROS-analyse når planforslaget er ferdig.
Konsekvensutredning:
Det er ikke vurdert som nødvendig å gjennomføre egen konsekvensutredning med planprogram. Det vurderes å være tilstrekkelig å konsekvensutrede følgende tema som en del av en utvidet planbeskrivelse:
- Områdestabilitet/grunnforhold
- Naturmangfold
Merknader/innspill på et tidlig tidspunkt.
Eventuelle merknader må leveres skriftlig innen 1. juli til Kystplan AS, Postboks 4, 7239 Hitra, eller kystplan@kystplan.no.
Hvis du har spørsmål, ta kontakt med Jon Birger Johnsen på telefon 995 34 661.